Oppdatering mai 2014:
Tanken med denne listen var å lage en årlig utgave. Etter hvert ble det en umulig oppgave da nye øl kom på markedet i et tempo jeg ikke hadde sett for meg. Jeg har derfor valgt å konsentrere meg nesten utelukkende om pol-øl i denne bloggen det siste halvannet året. Også der har jeg innsett at jeg kun rekker over en brøkdel av det som kommer ut her i landet, for ikke å snakke om det som svenske Systembolaget og andre utenlandske butikker fører av spennende øl.
Jeg lar listen ligge ute slik den står nå. Det meste er fremdeles i salg i velassorterte butikker og vil gi gode smaksopplevelser for dem som ønsker å prøve.
Kanskje noen andre bloggere vil påta seg å holde en slik liste levende?

1. Lervig Aktiebryggeri – Hoppy Joe
330ml. 4,7% ABV. Medium+ mørk rødbrun, klar.  Har fått en ny favoritt blant butikkøl. Jeg har mange superlativer å komme med, men ølbloggeren 1001-Øl har allerede lagt ut et notat som jeg slutter meg til 100% .  Ingen vits i å finne opp kruttet på nytt så les heller den glimrende anmeldelsen HER.
 
2.  Lervig Aktiebryggeri – Lucky Jack
4,7% ABV. Gyldenbrun, med hvitt skum. Typeriktig nese med masse grapefrukt. Fruktig også i fortsettelsen med god friskhet og solid humlebitterhet, tørr og stram avslutning med meget bra lengde.
Pale Ale av den amerikanske «west coast» typen som betyr store mengde av både sitrus og humle. Dersom man liker stilen er dette en utmerket utgave av arten og den fungerer godt med kraftig krydrede orientalske matretter. Fantastisk godt øl!
 
3. Berentsens – Sorte Får Stout
Brygget i anledning vm i saueklipping i Rogaland og som en hyllest til den norske villsaurasen.
4,7% ABV. Tett, mørk brun farge. Nydelig nese med ferskbrent kaffe og  mørk sjokolade. Fin fylde, fast munnfølelse med god bitterhet, utmerket balanse, fast og tørr avslutning med utmerket lengde.
Imponerende smaksrik til butikkøl å være. Hårfint foran Kinn Svart Hav til tittelen beste butikkstout.
 
4. Kinn Bryggeri – Svart Hav
4,7% ABV. 35 IBU. Kullsort farge. Tradisjonell nese med kaffe og kokesjokolade, diskret hint av anis. Fyldig, kraftig og sødmefull med flott balanserende bitterhet, meget god lengde. En absolutt nydelig stout.
 
5. Kinn Bryggeri – Sjelefred Brown Ale
4,7% ABV. 28 IBU. Tett mørkebrun farge. Tykt fint skum til å begynne med, men det svinner raskt. Typisk nese med kraftig malt, kaffe og mørk sjokolade. God fylde i anslaget, myk og rund i munnen, følger duften, fast avslutning med svært god lengde. Imponerende smakfullt til butikkøl å være.
 
5. Shepherd Neame – Spitfire Premium Kentish Ale
4,5% ABV. Mahogni farge. Lett sødme inn med litt sitrus, tørket frukt, karamell og stor humlebitterhet. Fyldig og rikt med fin balanse. Utpreget humlebitterhet også i avslutningen. Meget bra lengde. Et kraftig og solid øl til avnytelse alene eller kanskje til en kjøttgryte?
 
6. Kinn Bryggeri – Pilegrim
4,7% ABV. Sitrus og litt gjær på nesen. Frisk og lett syrlig i munnen med fin fruktighet, tørr avslutning med utpreget humlebitterhet. Fin lengde. Godt øl av bitter-typen med trøkk selv med kun butikkprosent.
 
7. Black Sheep Brewery – Monty Python’s Holy Grail
Brygget første gang til 30-års jubileet til Monty Python i 1999.
4,7% ABV. Litt lukket nese, litt malt og karamell. Forfriskende og lett fruktig i munnen med godt avbalansert bitterhet. Fast avslutning med fin lengde. Dette er ikke noe «tulle-øl» som man kanskje kan frykte utfra etiketten, men et skikkelig godt bryggerihåndtverk.
 
8. Trollbryggeriet – Slogen Pale Ale
4,7% ABV. Medium+/Mørk- kobberbrun, lett tåkete.  Litt beskjeden nese i begynnelsen, men det åpner seg med litt høyere temperatur i glasset, karamell, gjær, innslag av røk og hint av sitrus. Kraftig anslag preget av røkt malt, fyldig og intens munnfølelse, tørr, lang og stram avslutning. Her er vi i klassen «aquired taste». Dette er intet øl for «lager-boys/girls», men heller for dem som liker en karakterfull maltwhisky. Litt spesiell, men god. Prøv til grillmat.
 
9. Nøgne Ø – Havrestout
4,5% ABV. 20 IBU. Tett, sort og fyldig med klart slektskap til bryggeriets mer potente stout.  Smaker som god stout skal; kaffe, sjokolade med et innslag av havremalt, men mangler naturlig nok den store fylden pga. lav alkoholprosent.  Fast avslutning, dog uten den store humlebitterheten.
 
10. Plzensky Prazdroj – Pilsner Urquell
Eneste pils i Ale-hurven. Litt mørkere farge enn standard pils. Kraftig og smakfull med fint avstemt bitterhet og god lengde. Et utmerket øl som klart forsvarer en plass på listen. Ikke så ille dyrt heller.
Reklamer